dijous, 11 de desembre del 2008

Persepolis







Persepolis és la genial adaptació del còmic homònim de Marjane Strapi.

Es tracta d'una història autobiogràfica en la qual l'autora ens narra la seua infantesa a Iran i la seua joventut a Europa. Des de la perspectiva de "Marji", tal i com la coneixen des de menuda la seua família, se'ns explica tot el context històric i social en què la protagonista viu; des de 1979, amb la fi de l'imperi del Sha de Pèrsia i el començament d'un règim republicà islamista. La nena té una forta inquietud intelectual que és impulsada per la seua pròpia família, i més en concret, pel seu onlce, un militant comunista.

Quan creix, els seus pares l'envien a Europa perquè reba una educació laica i allà ens explicarà amb un sentit de l'humor exquisit quines són les seues aventures vitals.

El final de la pel.lícula coincideix amb la decisió de Marjane de tornar a sa casa per visitar la seua família, tot després d'assabentar-se d'un fet que serà el desencadenant de tota la seua regressió a la infantesa.

Un film genial, que paga la pena de veure; narrat des d'una perspectiva increiblement intel.ligent, emprant un humor fi i subtil, i d'una bellesa impactant.