dilluns, 24 de novembre del 2008

The wind that shakes the barley (El viento que agita la cebada)


Ken Loach dirigeix aquest impresionant film que narra el conflicte irlandés durant la seua guerra d'independència. Es tracta d'una pel.lícula amb una immensa càrrega humana emocional que presenta els conflictes polítics d'una manera plana, dura i gairebé fotogràfica.
Sense entrar en maniqueïsmes (molts dels anomenats crítics de cinema han acusat Loach de posicionar-se clarament en favor d'una de les dues parts del conflicte, cosa que, d'altra banda, no hauria de ser objecte de judici), Loach retrata de manera esgarrifosament humana un conflicte en el qual existeixen uns dominadors i existeixen uns dominats que decideixen que ja no ho volen ser més.
Res és bucòl.lic; Loach deixa de banda els mites i les cançons heroiques sobre l'origen de la Nació, i ens mostra cara a cara la sang i el fang des d'on sorgí realment Irlanda (igual que la resta de nacions).
A partir de la història de dos germans, s'estableix una metàfora entre les "dues Irlandes"; al principi juntes en la lluita contra l'opressió britànica, i després separades en la lluita pel poder del seu propi estat.
Aquest film és un exemple més de la genialitat d'un director que sap apropar-se tant als conflictes que fa que ens esquitxen a nosaltres també, a través de la pantalla.