diumenge, 30 de novembre del 2008

A clockwork orange (La naranja mecánica)

Hem sentit l'obligació de continuar parlant de la filmografia del gran director Stanley kúbrick; aquesta pel·lícula fortament crítica i polisèmica, com és habitual al cine de Kubrick, ens parla de la història d'un grup d'ultraviolents que es dediquen a torturar i inclús a matar a persones símplement per diversió. A un d'ells l'agafa la policia i es veu envoltat en un experiment per impedir-li qualsevol pràctica violenta.
Un dels missatges que es podria extreure d'aquesta cinta segons alguns crítics és que és millor ser roin per naturalesa que ser bo per obligació encara que des d'ací no compartim aquest punt de vista. El més apropiat és veure el llargmetratge i treure conclusions pròpies. El que és indubtable és que kubrick dugué de manera magistral a la gran pantalla el llibre publicat en 1964 i escrit per Anthony Burgess.
En tot cas, l'escriptor criticà durament el film i l'edició nordamericana de la seua obra perqué l'últim capítol es va obviar. Si no heu vist la pel·lícula no deixeu de veure-la, i si no heu llegit la novel·la, també és molt interessant la seua lectura, encara que un tant difícil per el llenguatge emprat per Burgess (o per el traductor si la llegiu en castellà/català). Com curiositat direm que A clockwork orange va estar prohibida al Regne Unit durant 30 anys.